Home Hulsmann Imme Omega Overige Klassiek Modern  
  Postzegels Links Vraag & aanbod Nieuw op deze site Contact    
 

Sparta Twin - 1957

Na aanschaf van mijn Sparta NL250 met Victoria motorblok ben ik meteen lid geworden van de Sparta Motorclub. Tijdens de vele clubritten raakte ik meer en meer onder de indruk van de Sparta motoren met het 250 cc JLO twin motorblok.
De modernere vormgeving van het plaatframe vind ik minder mooi dan de ouderwetse buizenframes, maar het motorblok is indrukwekkend. Hoewel het opgegeven vermogen van de twin met 15.1 pk bij 6000 toeren per minuut niet veel hoger is dan van de NL met Victoria KR26 blok (14 pk bij 5200 tpm) is het karakter heel anders. De twin is veel feller, en lijkt duidelijk sneller te accelereren. En... hij maakt een prachtig geluid, het klinkt haast als een racemotor!
Toen mijn Sparta Victoria eens kuren had moest ik bij de clubritten terugvallen op mijn trouwe groene Hulsmann, en hoewel niemand in de club daar bezwaar tegen maakt (ok, er kan wel eens een grap over gemaakt worden...) gaf het toch het gevoel dat ik op de clubritten eigenlijk met een Sparta moest rijden.
Eén en één is twee, en daarmee was de wens geboren om zelf ook een Sparta Twin te bezitten!

In het najaar van 2021 hoorde ik dat er binnen de club een fraai gerestaureerde twin met gereviseerd motorblok aangeboden werd. Echt iets voor mij. Dus de knoop doorgehakt en de motor op basis van de foto's aangeschaft. Hier een paar foto's hoe hij er bij aankoop uitzag:

Sparta Twin met 250cc JLO blok

Sparta Twin met 250cc JLO blok

Een hele nette motorfiets. Alle chromen onderdelen nieuw of opnieuw verchroomd, en goed spuitwerk. Helaas had hij na de restauratie een paar jaar onder minder goede omstandigheden moeten overleven, waardoor er al weer wat kleinere dingen minder fraai geworden waren.
Bij nadere beschouwing bleken er ook technisch gezien diverse dingetjes niet optimaal, waarschijnlijk door gebrek aan mogelijkheden van degene die de motor gerestaureerd heeft. Zo zat er veel speling in het complexe bedieningsmechanisme van de achterrem, door ernstige slijtage van de diverse scharnierpunten:

Ook bleek de voorrem vrijwel niet te werken, omdat olie uit de voorvork (mogelijk in combinatie met overmatig vet uit de wiellagers) de rem ernstig vet had gemaakt. En omdat de Sparta motoren toch al berucht zijn vanwege hun matige remmen is het toch wel fijn als dat soort dingen 100% in orde is.

Omdat ik weinig tijd had om aan mijn motoren te werken heeft het tot het najaar van 2022 geduurd voor ik aan de Sparta Twin kon beginnen. Ik heb de hele motor van voor tot achter doorgelopen en technisch 100% en zoveel mogelijk als origineel gemaakt.
Dat een goede check nuttig is bleek toen ik de ketting wilde terugplaatsen. Hij was niet echt zwaar vervuild, maar het leek me toch goed om hem even schoon te maken nu hij er toch af was. Achteraf een zeer goede beslissing. Bij het schoonborstelen met petroleum vond ik namelijk dit:

Gebroken kettinglink Sparta Twin

Gebroken kettinglink Sparta Twin

Niet moeilijk te raden wat er zou gebeuren als ik hier mee was gaan rijden. De vraag is niet of hij zou breken, alleen wanneer...... Bij verdere inspectie bleken er nog diverse schakels met scheurtjes te zijn, en sommige schakels waren op de scheuren al wat open gebogen:

Op een deel van de kettingschakels staat "Duckworth USA" ingeslagen. Wat Googlen gaf me de indruk dat deze kettingfabrikant al lang niet meer bestaat. Het is dus blijkbaar een oude ketting, die bij de restauratie niet vervangen was. Verkeerde zuinigheid, een nieuwe ketting kost nog geen 25 euro!

De bedoeling is dat hij na de winter klaar is voor het nieuwe rittenseizoen. Ik zal dan nog een paar betere foto's maken om de uiteindelijke staat te laten zien. Ben benieuwd hoe hij rijdt!

Zoals altijd vind ik het ook leuk om originele documentatie bij de motor te hebben. Dus goed rondkijken op beurzen en Marktplaats om er een te vinden. In Hardenberg vond ik een originele handleiding, helaas niet in zo'n nette staat als deze:

Handleiding Sparta Twin

Op een andere beurs vond ik in een bak met diverse motordocumentatie een stapeltje getypte blaadjes, met 2 nietjes bij elkaar gehouden. Bovenaan stond "Voorlopige handleiding voor de I.L.O. 250 Twin", en daaronder een lijst met technische gegevens.

Handleiding Sparta Twin

Interessant, ook de Sparta handleiding begint met een overzicht van de technische gegevens. En ja hoor, op pagina 3 staat "Wenken betreffende het rijden en onderhoud van de Sparta 250 cc model 1955"! Die kon ik dus niet laten liggen.

Handleiding Sparta Twin
Nuttige tip onderaan de pagina!

Thuis vergeleken met de gedrukte handleiding, en de tekst bleek volledig identiek. Alleen de afbeeldingen ontbreken, en het is duidelijk dat dit document gewoon op een typemachine gemaakt is. Waarschijnlijk is het wel een kopie, en geen echt getypt exemplaar, want er is aan de achterzijde van het papier geen spoor van inslag van de letters van de typemachine te zien.
Waarschijnlijk was de definitieve handleiding nog niet beschikbaar toen de Twin werd geïntroduceerd, en zijn toen deze voorlopige handleidingen meegeleverd. In ieder geval een leuk hebbedingetje!

Terug

Naar boven