Home Hulsmann Imme Omega Overige Klassiek Modern  
  Postzegels Links Vraag & aanbod Nieuw op deze site Contact    
 

Postzegels

Het zal je misschien verbazen, maar er zijn over de hele wereld vele postzegels uitgegeven met daarop een afbeelding van een (of meerdere) motorfiets(en). Eigenlijk kun je deze onderverdelen in 3 groepen:

  • Expressezegels. Omdat expressepost vaak door een motorkoerier werd bezorgd, werd op deze postzegels vaak (ook) een motor afgebeeld. In deze categorie valt ook de oudste motorzegel: uitgegeven door Mexico in 1919. Andere voorbeelden zijn de USA (vanaf 1922), Dominicaanse republiek (vanaf 1925) en Egypte (vanaf 1926, zie afbeelding hiernaast).
Egypte 1926
  • Zegels met een "motor in functie". Hiermee bedoel ik een postzegel waarop wel een motor staat afgebeeld, maar waar de motor op zich niet het hoofddoel is. Een voorbeeld is een zegel met een afbeelding van een postbode of agent op een motor, of een zegel met een gebouw of straatbeeld waarop toevallig een motorfiets te zien is. Ook zegels met motorsporters in actie horen hier natuurlijk bij, zoals de zegel van Hongarije rechts.
Hongarije 1993 
  • Zegels met een "showmotor". Hiermee bedoel ik een postzegel waarop de afbeelding van de motor het hoofddoel is, en waarop eigenlijk ook niets anders te zien is. Dit zijn voornamelijk zegels die zijn uitgegeven om verzamelaars van motorzegels geld uit de zak te kloppen. Vaak zijn ze van "landen" die niet eens een eigen postdienst hebben, zoals een groot aantal voormalige Sovjet staten. Voor de "echte" filatelisten (die veel belang hechten aan de postale kant van de zegels) tellen dit soort zegels eigenlijk niet echt mee. Voor de liefhebber van motoren zitten er soms wel hele mooie afbeeldingen tussen, zoals het voorbeeld van Kongo hiernaast (1 zegel uit een velletje met 4).
Kongo 2003

Tegenwoordig is er ook in veel landen de mogelijkheid om je eigen postzegels te laten maken! Je kunt daarop een afbeelding naar eigen keuze laten afdrukken. Het zijn geldige postzegels, dus gewoon te gebruiken om post mee te frankeren. Maar uiteraard ook een leuke mogelijkheid om je verzameling uit te breiden..... eventueel met je eigen motorfiets(en) er op. Onlangs heeft ook Motorpaul zijn verzameling oude motoren door PostNL laten omzetten in postzegels (klik op de zegel om een grotere afbeelding en het hele vel te zien):

Automoto 1910 Cyclotracteur 1919 Omega 350cc 1923 Motobécane B3 1931
Simplex Sachs 74cc 1932 Koehler Escoffier KLS 4 LSA 1938 Hulsmann 74cc 1932 Hulsmann 125cc 1939
Hulsmann 125cc 1951 Hulsmann 200cc 1953 Kaptein Z2c 1949 Imme R100 1950
  EMW R35/3 1954 Victoria Swing 1954  

Het leuke van postzegels verzamelen is dat je het helemaal zo kunt doen als je zelf wilt. Zo zijn er de "echte filatelisten", die sterk geïnteresseerd zijn in de filatelische achtergrond van de zegels. Anderen, zoals ik, zijn meer geïnteresseerd in de afbeeldingen die op de zegels staan, en minder in de filatelistische aspecten. Zeker als je goed kijkt naar je postzegelverzameling zijn er hele leuke zaken te ontdekken.

In Nederland is er in 1987 een vereniging van postzegelverzamelaars met het thema "Motorfiets" opgericht, de Motor Filatelisten Nederland of kortweg MFN. Deze gezellige vereniging heeft een kleine 100 leden (waaronder diverse in andere landen), en organiseert 2x per jaar een bijeenkomst, vaak met een veiling. Mensen die (nog) geen lid zijn en met de vereniging willen kennismaken zijn hier ook van harte welkom.
Verder wordt er 4x per jaar een nieuwsbrief uitgegeven, is er een nieuwtjesdienst en kunnen de leden om advies en informatie vragen. Voor meer informatie (ook over de volgende bijeenkomst) zie de website.

 

Terug

Naar boven