Home Hulsmann Imme Omega Overige Klassiek Modern  
  Postzegels Links Vraag & aanbod Nieuw op deze site Contact    
 

Mijn Hulsmann manie
Merkhistorie
Overzicht van alle Hulsmann modellen
Hulsmann advertenties
Hulsmann folders
Oude Hulsmann foto's
Geschreven over Hulsmann
Gepatenteerde Hulsmann kogellager voorvork

1954 Hulsmann in Amerika

In het Amerikaanse blad Cycle van april 1965 stond het volgende stukje over een Hulsmann motorfiets in Massachusetts, USA. Voor zover bekend zijn er nooit Hulsmann motorfietsen naar de USA geƫxporteerd, dit exemplaar zal dus door een particulier naar de USA zijn gebracht. Misschien een Nederlandse of Belgische emigrant die zijn Hulsmann niet wilde achterlaten?
Helaas heb ik alleen een slechte scan van het artikeltje. Op de foto's is duidelijk te zien dat de motor verre van origineel is. De koplamp, buddyseat, achterspatbord en eindstukken van de uitlaten zijn duidelijk anders dan normaal. Op de tank ontbreken de knieschilden met merklogo's, en de tank zelf lijkt ook een afwijkend model. Ook voorspatbord, kettingbeschermers, bagagerek, uitlaat sierschilden (de bevestigingspunten zijn wel te zien) en gereedschapsbusje ontbreken.
Desondanks is de motor correct herkend als 1954 Hulsmann. Het bouwjaar is af te leiden uit de grote naven, en het 12D motorblok (met de strakke strepen ipv. de "vleugel" op het primaire ketting deksel). Voor de kenners zijn het frame, voorvork en wielnaven ook duidelijk herkenbaar als Hulsmann onderdelen.
Leuk is ook de begeleidende tekst, waarin wordt opgemerkt dat de motor een starre achterkant zonder vering heeft. Logisch als je het geveerde zadel vervangd door een buddyseat! Ook wordt ten onrechte gemeld dat de rechter uitlaat een dummy is.

Hulsmann motor in Amerika - Cycle 1965

 

 

Terug

Naar boven